שתף |

שיבולת שועל | קוּק אנד שוּט

כל הסיבות מדוע כדאי לאכול שיבולת שועל?

 

ראשית בואו ונבין מהי השיבולת שועל?

שיבולת שועל היא אחת מ-4 הדגנים האירופאיים הנפוצים (חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל). בעבר היא נאכלה ע"י השבטים הגרמניים, הסקוטיים, האיריים והויקינגים של צפון אירופה, ונחשבה למזון מזין ומחזק. למקור השם מספר מקורות. יש שטוענים שמקורו בצורתו של גרעין שיבולת השועל אשר מזכיר את אוזן השועל. מקור אחר מצביע על חיבתם של שועלים להתחכך בצמח זה.עם זאת מרבית המומחים מסכימים כי השם בתלמודי ניתן לשיבולת אחר שמו של רב שועל בן יהודה שהיה נינו של כלבא שבוע ובעל שדות שעורה רבים באזור לכיש.יש לציין כי שיבולת שועל, ידועה גם כקוואקר שם של מותג מוביל של השיבולת שועל.


ערך תזונתי:

שיבולת שועל מזינה ביותר וכן בעלת ערך קלורי גבוה. כלומר שיבולת שועל בעלת ערך תזונתי גבוה וערך קלורי נמוך - בדיוק מה שאנחנו מחפשים באוכל (בריא ולא משמין). השיבולת שועל עשירה בפחמימות מורכבות, בעלות ערך תזונתי גבוה. בנוסף לשיבולת יש את תכולת החלבון הגבוהה ביותר לדגנים אירופאים עם לפחות 6 חומצות אמינו חיוניות וחשובות. השומנים שבה הם מהסוג השומן החיוני והבריא לנו. היא מכילה אחוז גבוה של סיבים מ-2 סוגים: מסיסים במים ולא מסיסים. פעילות הסיבים המסיסים תורמת למניעת בעיות של לחץ דם גבוה ורמת כולסטרול גבוהה ובכך מסייעת למניעת התקפי לב. הסיבים יוצרים תחושת שובע בקיבה, הנשארת לזמן רב יותר ממזונות אחרים,מה שעוזר להרזיה ולשמירה על המשקל. הסיבים הלא מסיסים, לעומתם, אינם מתעכלים בגוף ומשמשים כפועלי הנקיון של מערכת העיכול. הם יעזרו במצבי עצירות, קיבה עצבנית, גזים, רקבונות במעיים, הצטברויות רעלנים, בקטריות ועוד.


ויטמינים:

בשיבולת שועל ישנם גם ויטמיני B במיוחד B1, שהוא ויטמין המורל, ויטמין E וגם אנטיאוקסידנטים הייחודיים לה. שיבולת השועל מכילה גם ויטמינים מקבוצה B, חומצה פולית, סידן, אבץ, אשלגן וברזל.

    


סגולות רפואיות:

לשיבולת מיוחס התיאור כאחת התרופות הטובות ביותר להזנת מערכת העצבים, תרומה בריפוי בעיות ריאומטיות, פעילות אנטי דיכאונית, טיפול בהרפס על כל סוגיו, בעיות גיל המעבר, ייצוב רמת הסוכר בדם והתיאבון ומניעת הצרות כלי דם.
צריכה של שיבולת שועל מומלצת על ידי ארגון הלב האמריקאי (American Heart Association), בשל יכולתה לסייע בהורדת רמות הכולסטרול בדם.
ברפואה המסורתית של ארה"ב ואירופה שימש הצמח למטרות חיזוק כללי, שיקום מערכת העצבים, טיפול בדיכאון, זירוז החלמה לאחר מחלה, שיפור התפקוד המיני וכן לניקוי והזנת העור. ברפואה ההודית המסורתית משמש הצמח לסיוע בגמילה משימוש בסמים. עוצמת הפעילות הרפואית של שיבולת השועל מתונה והצמח נטול רעילות אקוטית או כרונית ומתאים לשימוש לפרקי זמן ממושכים.


על פי הרפואה והתזונה הסינית:

שיבולת השועל נושאת אנרגיה מחממת, מלחלחת המחזקת את אלמנט האדמה ומזינה את אלמנט העץ. טעמה מתוק ומעט מריר (שילוב טעמים שיוצר אפקט של חיזוק) . היא תומכת בצ'י וב YIN- בו זמנית. כמו כן, שיבולת שועל מחזקת את מערכת העיכול הטחול והלבלב, ובעלת השפעה מרגיעה מנקה ומחזקת לכבד וללב.


מה מכילה שיבולת השועל?

כ-16% חלבון, מה שהופך אותה לאחד הדגנים העשירים בחלבון.
כ-7% שומן, ברובו שומן בלתי רווי.
תכולת סיבים תזונתיים גבוהה, 10.6 גרם ב-100 גרם. כוס שיבולת שועל מספקת 16.5 גרם סיבים תזונתיים, כאשר הכמות היומית המומלצת היא בטווח של 40-20 גרם ליום.
לשיבולת שועל בצורותיה הגסות יש מדד גליקמי נמוך, לכן היא עשויה לתרום לאיזון ‏רמות הגלוקוז בדם ולירידה במשקל.
שיבולת השועל עשירה במגנזיום (‏276‏ מ"ג), מינרל המשמש כקו-פקטור של יותר מ-300 אנזימים. צריכה גבוהה של מגנזיום נמצאה קשורה להפחתת סיכון לסוכרת סוג 2.

עוד ערכים תזונתיים שנמצא ב-100 גרם שיבולת שועל:
אנרגיה קק"ל - 389
שומן כללי - 6.9 גרם
פחמימות - 66.27 גרם.


קישור לנתוני הערכים התזונתיים :
http://www.askmefood.co.il/GramineaeFabaceae/oatsH.aspx


יתרונות נוספים:

• שיבולת שועל משפרת את איכות השינה :
נצפתה שינה טובה יותר באנשים שצרכו שיבולת שועל לפני השינה
• הרזיה בעזרת שיבולת שועל :
שיבולת שועל מוסיפה נפח למזון על ידי ספיגת הנוזלים שמסביבה. בנוסף, הסיבים מאטים את תהליך העיכול ומעניקים תחושה של שובע לאורך זמן רב יותר. כאשר אוכלים אותה בעודה חמה נהנים גם מהשפעתה על מרכז השובע.יחד עם זאת, צריכה מוגזמת של סיבים עלולה לגרום להפרעה בזמינות מינרלים כגון ברזל, אבץ וסידן

 

כמה שיבולת שועל לצרוך?
הכמות המומלצת לצריכה יומית הינה כ- 4-5 כפות ליום (אפשרי בדייסה) כדי שתוכלו ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של השיבולת שועל שזה כ30 גרם ליום.

 

הצעות בריאות לשילוב השיבולת שועל בתפריט:


ארוחת בוקר הכוללת דייסת שיבולת שועל
להוסיף קמח שיבולת שועל או שיבולת שועל מלאה למאפים הביתיים.
להוסיף סובין שיבולת שועל לעוגיות, סלטים, דגני בוקר וכד' לשיפור תכולת הסיבים.

מתכונים:


מתכון לדייסת שיבולת שועל :
מבשלים כעשר דקות על אש נמוכה:

1 כוס שיבולת שועל + 2 כוסות נוזל-חלב שקדים, סויה או עזים (או בכלל מים) .

*ניתן להמתיק ולשלב עם תוספות: אגוזים, שקדים, סילאן וכדו'


• מתכון לדייסת שיבולת שועל ושוקולד :
להכנת מנת שיבולת שועל ושוקולד (8 דקות והמנה מוכנה):


• 45 גרם שיבולת שועל
• 3/4 כוס חלב
• 1 בננה פרוסה לפרוסות או קוביות
• 1 וחצי כפות אבקת קקאו
• קורט מלח
• חצי כפית תמצית וניל
• כפית דבש ,סילאן או סוכר חום


אופן הכנה:
מערבבים את כל המרכיבים ומבשלים כשזה מכוסה על אש בינונית גבוהה ל8 דקות.
כשזה מתחיל לבעבע, מערבבים מדי פעם.
מגישים בקערה ,מצננים מעט ובזהירות טועמים ובתיאבון!

 

**כל הכתבות באתר אינן מהוות ייעוץ רפואי או תזונתי כלל וכלל.

יש להיוועץ במקרים רפואיים או בבעיות תזונה ועיכול עם רופאים או תזונאיים מומחים ומוסמכים.